fbpx

Vlinders in de buik, misselijk en buikpijn van de stress, een buikgevoel hebben, …
Hoe komt het toch dat onze emoties tot in de buik voelbaar zijn?

De connectie tussen
uw emoties en uw darmen

De darm-hersenen verbinding of nervus vagus
Doorheen ons lichaam lopen verschillende zenuwen. Die zenuwen zorgen ervoor dat de signalen uit de hersenen bij de spieren en organen terechtkomen en maken het mogelijk om te voelen, te ruiken, te lopen, … De belangrijkste en grootste zenuw in ons lichaam loopt van de hersenen naar de darmen en wordt de nervus vagus oftewel de ‘darm-hersenen verbinding’ genoemd.

De nervus vagus maakt het mogelijk dat de hersenen en darmen in twee richtingen met elkaar kunnen communiceren en is meteen het drukste communicatienetwerk in ons lichaam. Anders dan we zouden denken zijn het niet de hersenen die het meeste ‘praten’, de darmen domineren het gesprek. Zij sturen de hersenen voortdurend informatie door over de situatie in ons spijsverteringsstelsel en functioneren als een soort van ‘tweede brein’.

Het microbioom
De communicatie vanuit de darmen wordt grotendeels bepaald door biljoenen goede en slechte bacteriën die samen de darmflora of het microbioom vormen. Het microbioom produceert vele belangrijke stoffen zoals vitamines en neurotransmitters die ons lichaam nodig heeft voor een goede functie van de darmen, de hersenen en de rest van ons lichaam.

 

De impact van een verstoord microbioom
Maar opgelet, het microbioom kan verstoord worden door een infectie, een ongezonde levensstijl of het gebruik van geneesmiddelen, waardoor er een onevenwicht of disbalans ontstaat. Bij een onevenwichtig microbioom zijn er meer slechte dan goede bacteriën in de darmen aanwezig, waardoor ook de communicatie vanuit de darmen met de hersenen overhoop gegooid wordt.

Miscommunicatie en de neurotransmitters
Een microbioom in disbalans heeft onder andere tot gevolg dat de productie van neurotransmitters in onze darmen verstoord wordt. Neurotransmitters zijn signaalstoffen die gebruikt worden door ons zenuwstelsel en de hersenen om boodschappen over te brengen. Bepaalde neurotransmitters worden ook wel ‘gelukshormonen’ genoemd, en zorgen ervoor dat we ons goed in ons vel voelen. Indien de productie van deze gelukshormonen in de darmen verstoord wordt bij een microbioom in disbalans, kunnen ook de hersenfuncties beïnvloed worden waardoor we ons slecht kunnen voelen.

Wat met stress?
In onze huidige Westerse samenleving worden we voortdurend blootgesteld aan stress. Onder invloed van stress wordt
het stresshormoon cortisol aangemaakt, dat ons lichaam helpt om met deze stress om te gaan.

Echter, indien stress chronisch wordt, ontstaat er een overproductie van cortisol. Een overproductie van cortisol
(het stresshormoon) kan ervoor zorgen dat het microbioom uit evenwicht geraakt. Zoals hierboven uitgelegd kan een verstoorde productie van neurotransmitters in de darmen vervolgens de hersenfuncties en onze gemoedstoestand negatief beïnvloeden. Bij chronische stress verloopt het tweerichtingsverkeer tussen de darmen en hersenen dus stroef door de overproductie van cortisol, waardoor stress meteen voelbaar is in de buik.

Liefde voor het microbioom
Om de communicatie vanuit de darmen naar de hersenen goed te laten verlopen, is een evenwichtige darmflora (microbioom) belangrijk.

Enkele tips voor een gezond en evenwichtig microbioom:

  • Drink voldoende water;
  • Eet gevarieerd en gezond;
  • Vermijd te veel suikers;
  • Vermijd te veel alcohol, drink het met mate;
  • Introduceer prebiotica in je dieet. Dit is voeding voor je microbioom. Het zijn onverteerbare koolhydraten of voedingsvezels. Enkele voorbeelden van voedingsmiddelen die prebiotica bevatten zijn: chicorei (bevat inuline), bananen, asperges, noten, …
  • Introduceer goede bacteriën in je dieet. Deze vind je in gefermenteerde voeding zoals bijvoorbeeld kefir, miso, yoghurt, zuurkool, …


Vindt u bovenstaande info interessant?
Schrijf u dan in via onderstaande link en ontvang meer info. Nu al snel meer info vergaren? Bezoek onze website.

Deel dit bericht met je vrienden

Andere Research blog berichten